Թանաք` թեյից
Հնարավո՞ր է արդյոք թանաք ստանալ թեյից։ Պարզվում է այո, բայց ինչպե՞ս։ Դրա համար 2գ. չոր թեյը լուծել 50 մլ տաք ջրում ու եռացող ջրային բաղնիքի վրա տաքացնել 30-40 րոպե։ Լուծույթը ֆիլտրել, նստվածքի վրա ավելացնել 25 մլ ջուր և տաքացնել մինչև եռալը ու նորից ֆիլտրել։ Երկու լուծույթները միացնել ու գոլորշիացնել մինչև ծավալը հասնի 8-10 մլ։ Ստացվում է մուգ դարչնագույն լուծույթ, այդ լուծույթի, յուրաքանչյուր 2 մլ-ի հաշվարկով, ավելացնել երկաթարջասպի` FeS04 *7H2O 20% -անոց 0,5 մլ լուծույթ։ Ահա և ստացվեց թանաք, այն թանձրացնելու համար ավելացնել 100-200 մգ շաքարավազ։
Արդեն կարելի է վերցնել գրիչը և գրել, բայց գրելուց առաջ հարկավոր է մտածել թե ի՞նչ գրել, չէ որ այդ գրությունը մնում է տարիներով։ Բանը նրանում է, որ այդ թանաքը օժտված է հրաշալի հատկությամբ` շատ կայուն է, ժամանակի ընդացքում չի գունազրկվում և չի լուծվում լուծիչներում։
Այս բոլորը պայմանավորված է թեյի բաղադրության մեջ գտնվող գալական թթվով, որը երկաթի (III) աղերի հետ առաջացնում է մուգ գույնով լուսադիմացկուն կոմպլեքսային միացություն։
Տպագրված է՝ Կրթությունը և գիտությունը Արցախում, 3-4, 2011, էջ՝ 98-101 http://chemistry.am Ռոբերտ Ադամյան
|